Szélenergia helyzete és jövője Magyarországon

0

Lendvay Péter (Magyar Szélenergia Ipari Társaság >>>)

Az 500 kW-nál  nagyobb teljesítményű szélerőmű építés Magyarországon 2010 óta nem történt. Az ilyen erőművek összes kapacitása 330 MW. Ezek az erőművek 2015 – ben 663 611 MWh elektromos energiát termeltek, amely a KÁT alá tartozó elektromos energia termelés 27,22%- át teszi ki. 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelet a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról >>> Meghatározta a szélerőművek további létesítésének feltételeit az alábbiak szerint.

1.§ 4. Bek. Beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.”

2.§ 2. Bek. A Magyar Honvédség által üzemeltetett radaroktól számított 40 km, valamint a katonai repülőterektől számított 15 km-en belül új szélerőmű, vagy szélerőmű park nem helyezhető el, a meglévő szélerőművek építménymagassága nem növelhető, a szélerőmű parkok nem bővíthetők. E területeken kívül új szélerőmű vagy szélerőmű park akkor létesíthető, a meglévő szélerőművek építménymagassága akkor növelhető, a szélerőmű parkok akkor bővíthetők, ha igazolható, hogy a tervezett szélerőmű vagy szélerőmű park létesítése és működése honvédelmi és katonai képességcsökkenést nem okoz.”

Olyan terület amely a fenti két feltételnek megfelelne Magyarországon egyetlen négyzetméter sincsen.

   Tovább a teljes prezentációra >>>

Share.

About Author

Comments are closed.