A szivattyús energiatározók helyzete Magyarországon

0

BME energetikai szakkollégium (Mosonyi Emil>>> emlékév kapcsán)
A magyar villamos energia rendszerben a hiányzó rendszer-szabályozási kapacitás revintarolokövetkeztében a piac növekvő rendszer-szabályozási költségeket eredményez, magas terheket hárít a fogyasztókra anélkül,hogy a keletkező problémák hosszú távú megoldásához eszközül szolgálna. Az üzembiztos és rugalmas rendszerműködéshez, a különböző termelő típusok rendszerbe illesztéséhez, valamint a rendszerirányítás költségeinek stabilizálásához sürgős szükség jelentkezik szivattyús energiatározó létesítésére. A jelentkező problémák megoldásának sürgősségét mutatja a rendszerirányítás költségeinek gyors ütemű növekedése.
Az első kereskedelmi célú szivattyús energia tározó 1879 –ben létesült. Több mint 100 év gyakorlat eredménye a mai eszközpark.
Jelenleg több mint 300 erőmű üzemel, a technológia kiforrott.
Nagy erőművek létesültek, az erőmű teljesítmények nagysága meghaladja az 1500-2000 MW –ot.
Magyarországon az első szivattyús energiatározó 1912 –ben került üzembe. Az ilyen irányú gondolkodás Magyarországon is több mint 100 éves. Azóta is az eredeti gépekkel üzemel. (Az országhatáron kívül van.
A mindenkori funkciók a villamos energia rendszer fejlődésének szakaszaiban jelentkező igényekhez illeszkedtek. Ma a rendszer dinamika biztosítása vált döntő jelentőségűvé.

Tovább a teljes cikkhez >>>

Share.

About Author

Comments are closed.