Küldetésnyilatkozat

 Tiszteletteligetvari_ferencl köszöntöm Önt az egyesületünk nevében. Számunkra nagy öröm, ha valaki megtisztel bennünket és ránk nyitja az ajtót, sőt érdeklődik a megújuló energiák, köztük a biomassza előállítás és hasznosítás iránt.

Régóta próbálkozunk, de kevés sikerrel. Ezért szükségünk van a látogatók számlálására. Az Ön kíváncsisága is biztató erő, amely reményt sugároz, hogy rajtunk kívül vannak még – legalább- érdeklődő személyek, akik látni szeretnék a növényi anyagokból előállítható tüzelő- vagy üzemanyag hasznosítás lehetőségét.

             Tíz éve annak, hogy minden talpalatnyi helyen kukoricát akartunk termelni és abból bioetanolt előállítani, kiszorítva ezzel a benzint és a palackos gázt, vagyis a gépkocsi üzemeltetés bevált energia forrásait. Haragudtunk azokra az ismerőseinkre, akik bölcsen elutasították a partnerséget. És, lám napjaink őket igazolják. Sem a felkészültség, sem az olaj lobbi  meggyőzése nem volt eredményes, ill. sikeres.

              Persze a nagymértékben –szóban igen, tettekben kevésbé- támogatott ágazatokból sem lett olyan mérvű fejlesztés, amely biztosította volna, hogy a megújuló energia vállalásunkat időarányosan teljesíthessük. Most itt ülünk és nézzük a 2020-as évet, közben lényeges lemaradásunkkon álmélkodunk.

              A kormányzat rezsicsökkenési szándéka mellé jól  illene az olcsón előállítható megújuló energia, de várat még magára.

              Ágazatonként tekintve a szélenergia hasznosításban mutatkozik a legnagyobb lemaradás, ugyanis a szakaszos, rendszertelen szélmozgást energiává alakítva csak időszakonként tudja fogadni a vezetékhálózat. Kellene egy szivattyús víztározó, amelybe az alacsonyabban fekvő vízfolyásból a hegytetőre nyomnánk a vizet, ahol a medencében békésen várakozna, amíg a nappali igények növekedésére visszaengednénk a vizet a folyóba, vagy nagyobb patakba, természetesen a megfelelő turbinán keresztül. Igazán akkor lenne jó, ha a szélturbinát magyar munkások, hazai földön állítanák elő, nem pedig az utolsó szögig importáljuk és gyarapítjuk más országok foglalkoztatását.

              A termálvíz sem áll sokkal jobban. Ami van, azt már negyven éve hasznosítják a kertészetek. Itt a gond abban jelentkezik, hogy a hő egy jelentős részét nem hasznosítjuk. Ez olyan, mintha a szenet vagy a fát félig égetnénk el és utána kidobnánk a kazánból. Komplex hasznosításra itthon is vannak jó példák, de mindenütt a teljességre kellene törekedni. Télen fűteni, nyáron hűteni kellene a meglévő hőkészlettel.

              A hőszivattyúipar sem jár az élen, pedig a nálunknál gazdagabbak (svédek) és szegényebbek (kinaiak) korán felismerték a néhány C-fok különbségből eredő előnyöket.

A hazai fejlesztések mozgásban vannak. Törekedni kell a megújító gondolkodás felkarolására.

               A szennyvíziszapból fejleszthető metán a tisztítótelepek áramellátásához hasznosítható a megfelelő gázmotorok működtetése révén. Szükség-megoldásként is felfogható, mivel a motorok felújítása igen költséges, ezért hosszú távon ez is inkább szükséges rossznak, semmint mindenütt követendő példaként említhetők.

               A hulladékégetés révén elérhető áram ott alkalmazható legjobban, ahol megbízhatatlan a gyűjtők hozzáállása, vagyis az égetés előtt komoly válogatást igényel. A hulladék eltűntetésének –eddig- ez volt a járható útja.

               A napenergia, mondjuk, úgy hogy jól –vagyis a többihez viszonyítva- jobban áll. Áram előállításra és fűtésre egyaránt terjedőben van (kis hazánkban).

               Magyarországon a szennyvízre alapozott energianövény-termesztés azért lenne hasznos, mert a vizelet útján távozó nitrogén 90%-a a szennyvízben található, amely kimondottan előnyös a zöld tömegű növények termesztésében.

 

               A lehetőségeket megismerve nincs általánosítható recept, viszont a feltárt módszerek, az eredményes (és be nem vált) fejlesztések tapasztalatai segítségre lehetnek a vállalati – megkockáztatom országos – döntéshozatalban is.

            A megújult honlapunkon igyekszünk a lehető legszélesebb körben információkat biztosítani a témában történtekről, az eseményekről. Szakterületenként összegyűjtjük és folyamatosan közzétesszük az elért – érdeklődésre számot tartó eredményeket, tanulságokat, de a különböző felfogásokat tükröző elméleteket is.

            Korunk fő problémájának a klímaváltozást – a globális felmelegedést – valamint a hulladékok nem megfelelő kezelés okozta környezetszennyezést tartjuk. Ezért e két téma kapott talán a legnagyobb helyet a honlapunkon. Meggyőződésünk, hogy a globális felmelegedés lassításának két alapvető és hatékony eszköze van. Az egyik a fosszilis energiahordozó felhasználás csökkentése, amely az energiatakarékosság mellett a megújuló energiák részarányának növelésével oldható meg, a másik – legalább ilyen jelentőségű – a hulladékok kezelése és lehető legnagyobb arányú újrahasznosítása.

            A honlapunkon – együttműködő partnereink segítségével – folyamatos pályázat és jogszabályfigyelést biztosítunk, és átvesszük a témában megjelenő napi híreket is.

            A korábbi gyakorlatunknak megfelelően helyet kívánunk biztosítani mindazoknak az akár nagyobb terjedelmű publikációknak, (disszertációknak) tanulmányoknak, amelyek az általunk felvett téma valamelyikében érdeklődésre tarthat számot. Kérjük, ha úgy gondolja, hogy rendelkezik ilyen anyaggal, vagy van konkrét javaslata vagy véleménye, amit közzé kíván tenni, jelezze, és mi – az ide vonatkozó szabályok betartásával – ennek eleget teszünk.

            A közelmúltban szövetségünk KIBERDR névvel létrehozta azt a nonprofit Kft –t amely a jövőben konkrétan – szolgáltatásként segítse mindazokat a törekvéseket, fejlesztéseket, amelyek szövetségünk profiljába tartoznak. A szolgáltatást terveink szerint, tagjaink, szakértőink, és partnereink közreműködésével tanácsadásra, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, esetleg pályázatok írására, adatszolgáltatásra, partnerek megkeresésére, valamint konferenciák szervezésére kívánjuk a az igények függvényében bővíteni.

            E gondolatokkal kívánok kellemes böngészést, és szívesen vesszük azt is, ha megírja mit szeretne még látni honlapunkon.

            A honlap a jövőben is folyamatosan fog frissülni. Ezt tagjaink lelkes és önzetlen csapata biztosítja, akik minden témában folyamatosan „szállítják” az újdonságokat. Ha Ön is segíti ezt a tevékenységünket, azt köszönettel vesszük.

                                                                                                          Dr. Ligetvári Ferenc

                                                                                                               BITESZ elnök