Megjegyzés Héjjas István által a klímaváltozásról írtakról

0

Egy ponton azonban vitatkozunk. Ez a megújuló energiák szerepének megítélése. Szerintünk a fosszilis energiahordozók jelenlegi eszeveszett pazarlása rendkívül káros, teszem hozzá felelőtlen folyamat. Kiraboljuk a földünket, feleslegesen, mégpedig környezet károsító módon. Az erőműveknél, a dízel eszközök (felesleges) használatánál nem a széndioxid szennyezi a környezetet, hanem a nitrogén oxid, a dioxinok és furánok, no meg a szálló por. Na itt segít a megújuló energiák felhasználása. Napelemekből nem csak több hektár (1 MW névleges teljesítmény ami itthon 1 100 MWh felhasználható elektromos energiát termel 2 ha területet igényel) területet elfoglaló mezők létesíthetők hanem pl. autósztráda kerítés is. Aztán annak is érdemes utána számolni, hogy ma már a fotovoltaikus rendszerekkel termelt elektromos áram ha az életteljesítményt vizsgáljuk alacsonyabb önköltségű az atomenergiánál is. Meg aztán ma már lehet ezeket a háztetőre “cserépként” is telepíteni. Aztán itt vannak a (nálunk nem kívánatos???) vízerőművek. Szerintünk egyébként a szélerőművek sem csúnyák. Aztán lehetne még beszélni a biogázról, persze ha ezt úgy üzemeltetik ahogy kezdetben kitalálták, és takarmánynövényt használnak üzemanyagként. Magunk sem értünk egyet azokkal akik biomassza (pl. szalma) égetésre alapozott 50 MW-os elektromos erőműveket akarnak építeni

Félreértés ne essék mi nem vagyunk atomenergia felhasználás ellenesek. Valljuk, hogy az alapfogyasztás (mélyvölgy időszak) elektromos energia igényét legcélszerűbb biztonságosan működtethető atomerőművel kielégíteni. (Persze ennek a legkörültekintőbb tervezés mellett is van kockázata, ahogy ezt a történések bizonyították.) .

Az eddig elmondottakkal szemben már hallani vélem a leggyakoribb ellenvetést, hogy igen, de a megújuló energiák kinyeréséhez szükséges eszközök elkészítéséhez igen sok energiát és anyagot kell felhasználni. Érdemes ennek is utánaszámolni, mert ennek az állításnak az igazságtartalma körülbelül annyi mint a széndioxid ráhatása a globális felmelegedésre. hagyományos sőt az atomerőmű eszközei sem levegőből készülnek. A megújuló energiatermelő eszközök az üzemeltetéshez a továbbiakban nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben használnak fel anyagot. Anyagfelhasználás nélkül nyerünk energiát. (Ez az atomerőműnél sincs így.)

Abban van (rész) igazság, hogy a megújuló energia termelő rendszerek által termelhető elektromos energia mennyisége nem szabályozható úgy mint pl egy földgáz erőműnél. Persze ez az ingadozás közel sem olyan mértékű, ahogy sokan gondolják. A fotovoltaikus rendszerek termelése egészen jól előre jelezhetők. A vízerőművek termelése is jól stabilizálható. A szélerőmű teljesítménye – hazai körülmények között – valóban szeszélyes, de sokat lehetne ezen segíteni teherelosztó rendszerünk korszerűsítésével

Gondolom Ön sem vitatkozik velünk abban, hogy ami a szivattyús tároló létesítési kísérlet körül folyt az már felér a “kabaréval”. (Csak nevetni nem volt kedvünk.) Hosszan tudnánk még folytatni az érvelést. Nekünk tehát ebben a témában az a véleményünk, hogy átgondolt fejlesztés mellett nagyon jól megférne egymás mellett az atomenergia és az egyéb megújulók. Ezzel sokat segíthetnénk a környezetünk állapotán.

A vitatott téma ellenére örülünk, az írásoknak, mivel igazán tudományos igénnyel elemzik a az elkerülhetetlen globális felmelegedés természetét. Mi is azt gondoljuk az erőforrásokat nem a széndioxid kibocsátás minden áron való csökkentésére kellene fordítani, hanem  arra – ahogy Ön is javasolja – a felkészülésre. Mi még hozzátennénk egy olyan cselekvési területet ahol jóval nagyobb a mozgásterünk. Ez a hulladékkezelés. Ez a terület felelős az emberi tevékenység által kibocsátott metán feléért (a másik fele az állattenyésztés) A metán valóban erőteljesen növeli az üvegház hatást. A legnagyobb probléma amit meg kell oldani azonban a hulladékok által okozott folyamatos környezetszennyezés.

1 2
Share.

About Author

Comments are closed.